Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Czekać?

Autor: Ola82 • 10.10.2012 12:54 • 24 odpowiedzi

cdk4

09.01.2013 17:55

Odpowiedz

Przechodzilas kiedys chemioterapie? Ja mam powiekszony wezel chlonny podzuchwowy po prawej stronie od roku, tzn. rok temu go zauwazylam. Wg ultrasonografisty jest to odczynowy rozrost, a przynajmniej rok temu tak bylo. Od roku nic w moim samopoczuciu nie zmienilo sie na gorsze. Czy Twoj wezel przesuwa sie wzgledem podloza? Mozna sprobowac zobaczyc, czy pod wplywem antybiotykow cos sie zmieni.

Ola82

09.01.2013 19:31

Odpowiedz
Hej.
Tak na początek to przepraszam za mały błąd. Tak to jest jak w głowie ciągle siedzi "hematologia".;)Oczywiście miało być chemioterapia.
Nie, nie miałam chemioterapii. Jestem dopiero w trakcie diagnozowania. Jeżeli chodzi o węzły to mam powiększony jeden szyjny, hypoechogeniczny z zatartą zatoką tłuszczowąi dwa podżuchwowe (są twarde, nieprzesuwalne względem podłoża i bezbolesne). W związku z tym, że mam napady swędzenia skóry hematolog postanowił zdiagnozować mnie pod kątem zz. Wczoraj odebrałam TK i węzły w klatce piersiowej są ok. Tylko wyszło coś na grasicy i nie mam pojęcia co to może oznaczać. Miałam nadzieję, że ktoś mi coś podpowie. Do lekarza uda mi się wybrać najwcześniej w przyszłym tygodniu. Pozdrawiam.

cdk4

09.01.2013 20:54

Odpowiedz

O 20:31, dnia 2013-01-09 Ola82 napisał(-a):

Hej.

Tak na początek to przepraszam za mały błąd. Tak to jest jak w głowie ciągle siedzi "hematologia".;)Oczywiście miało być chemioterapia.

Nie, nie miałam chemioterapii. Jestem dopiero w trakcie diagnozowania. Jeżeli chodzi o węzły to mam powiększony jeden szyjny, hypoechogeniczny z zatartą zatoką tłuszczowąi dwa podżuchwowe (są twarde, nieprzesuwalne względem podłoża i bezbolesne). W związku z tym, że mam napady swędzenia skóry hematolog postanowił zdiagnozować mnie pod kątem zz. Wczoraj odebrałam TK i węzły w klatce piersiowej są ok. Tylko wyszło coś na grasicy i nie mam pojęcia co to może oznaczać. Miałam nadzieję, że ktoś mi coś podpowie. Do lekarza uda mi się wybrać najwcześniej w przyszłym tygodniu. Pozdrawiam.

To, co opisano w TK to rozrost grasicy. Radiolog wysunął przypuszczenie, że być może powstał on na skutek chemioterapii, co rzeczywiście czasem się zdarza, ale Ty przecież chemioterapii nie przechodziłaś. Ważne, żeby wyjaśnić, jaką etiologię ma u Ciebie ta limfadenopatia. Grasicą się nie przejmuj.

Ola82

06.02.2013 17:19

Odpowiedz
Witam
Jestem już po konsultacji wyniku TK i dalej muszę czekać. Miałam nadzieję, że już się coś wyjaśni. No ale jak widać muszę uzbroić się w cierpliwość i nie martwić się na zapas. Sprawa wygląda tak. Dowiedziałam się, że "zmiana miękkotkankowa w topografii grasicy" może być przetrwałą grasicą, ewentualnie grasiczakiem lub chłoniakiem. Mam zrobić za miesiące ponownie TK klatki piersiowej (sprawdzić czy to coś się nie rozrasta) i skonsultować wynik z torakochirurgiem.
Ciekawa jestem czy ktoś z was też miał podobny problem.

Ola82

06.02.2013 17:35

Odpowiedz
*Za 3 miesiące
Drobne przeoczenie ;)