Ziarnica.pl
← Wróć do działu "Ogólne"
Ogólne

Sztywność stawów po leczeniu ZZ

Autor: beata79 • 04.07.2012 19:41 • 3 odpowiedzi

beata79

04.07.2012 19:41

Odpowiedz

Jestem po 6 ABVD, 2 ESHAP, BEAM + autoprzeszczep i zastanawiam się czy skutkiem leczenia może być mój problem ze stawami - szczególnie skokowymi. Wstając rano lub nawet po chwilowym odpoczynku występuje u mnie spora sztywność stawów. Przez chwilę nie mogę zginać stawów skokowych i stawów w stopach. Dolegliwośc mija po kilkunastu krokach. Zastanawiam się czy to może być konsekwencją leczenia czy coś się dzieje ze mną dziwnego... Czy ktos tak miał?

Nessa

26.07.2012 16:01

Odpowiedz

O 21:41, dnia 2012-07-04 Beata79 napisał(-a):

Jestem po 6 ABVD, 2 ESHAP, BEAM + autoprzeszczep i zastanawiam się czy skutkiem leczenia może być mój problem ze stawami - szczególnie skokowymi. Wstając rano lub nawet po chwilowym odpoczynku występuje u mnie spora sztywność stawów. Przez chwilę nie mogę zginać stawów skokowych i stawów w stopach. Dolegliwośc mija po kilkunastu krokach. Zastanawiam się czy to może być konsekwencją leczenia czy coś się dzieje ze mną dziwnego... Czy ktos tak miał?

Ja się zastanawiam czy leczenie mogło spowodować jakieś ogólne problemy ze stawami? ja wszak tylko po komplecie abvd+promyki. Ledwo co wyszłam z naderwania czegoś w ręce, to teraz siedzę w ortezie na stawie skokowym...3 tygodnie wyeliminowania z jakiejkolwiek aktywności...

Janek

26.07.2012 18:52

Odpowiedz

No ja po 6x ABVD i promykach rano muszę wykonywać przymusową gimnastykę bo mi ciężko jest się rozruszać a o podniesieniu normalnie ręki do góry już zapomniałem bo ból niesamowity, skierowali do ortopedy zalecił 10 ćwiczeń z obciążeniem i następny termin do przyjęcia za 8 m-cy a ramiona jak bolały tak bolą, ciągle powtarzam jutro będzie lepiej, pozdrawiam

beata79

26.07.2012 20:00

Odpowiedz
Kurcze to chyba coś w tym jest. Zapewne chemia nie jest obojętna dla stawów, bo raczej ich nie omija grasując po naszych organizmach.
Pytałam lekarza, ale w sumie to nic konkretnego się nie dowiedziałam poza wzruszeniem ramion ;-)