Ziarnica.pl
← Wróć do działu "Ogólne"
Ogólne

narazie tyle

Autor: kola • 25.04.2012 11:55 • 21 odpowiedzi

kola

25.04.2012 11:55

Odpowiedz
Witam Ziarniaków.
Pewnie mnie nie pamiętacie bo nie jestem zbyt aktywny na forum. W listopadzie pisałem o moim przypadku. Dzisiaj wróciłem z badań końcowych ze szpitala. W październiku stwierdzono u mnie ZZ IV stopień. W listopadzie zacząłem leczenie. 04.04.2012 dostałem ostatnią chemię ( 6 cykli ABVD ).Z wstępnych wyników wychodzi że jestem czysty bo nawet wynik z biopsji szpiku nic nie wykazuje. Już po 3 cyklu ABVD miałem pełną remisję co potwierdził PET. Teraz czekam na wynik trepanu i na PET kontrolny. Mam nadzieję że wszystko będzie zgodnie z planem i okaże się że jestem zdrowy. Jak możecie to trzymajcie kciuki żeby było dobrze.

Asowa

25.04.2012 13:16

Odpowiedz

O 13:55, dnia 2012-04-25 kola napisał(-a):

Witam Ziarniaków.

Pewnie mnie nie pamiętacie bo nie jestem zbyt aktywny na forum. W listopadzie pisałem o moim przypadku. Dzisiaj wróciłem z badań końcowych ze szpitala. W październiku stwierdzono u mnie ZZ IV stopień. W listopadzie zacząłem leczenie. 04.04.2012 dostałem ostatnią chemię ( 6 cykli ABVD ).Z wstępnych wyników wychodzi że jestem czysty bo nawet wynik z biopsji szpiku nic nie wykazuje. Już po 3 cyklu ABVD miałem pełną remisję co potwierdził PET. Teraz czekam na wynik trepanu i na PET kontrolny. Mam nadzieję że wszystko będzie zgodnie z planem i okaże się że jestem zdrowy. Jak możecie to trzymajcie kciuki żeby było dobrze.

Gratulujemy;)

Janek

25.04.2012 14:48

Odpowiedz

No to super gratulacje !!

ewaimi

25.04.2012 20:24

Odpowiedz

Więcej takich pozytywnych wieści. Trzymam kciuki!

kola

13.05.2012 17:50

Odpowiedz

Jutro jadę na kontrolny PET, po zakończeniu leczenia. Jak ktoś może to niech trzyma kciuki.

CzarnaMamba

13.05.2012 20:10

Odpowiedz

O 19:50, dnia 2012-05-1

Jutro jadę na kontrolny PET, po zakończeniu leczenia. Jak ktoś może to niech trzyma kciuki.

Trzymamy kciuki! Będzie dobrze:-)

Gizmo

14.05.2012 06:13

Odpowiedz

Ja też trzymam:)

Janek

14.05.2012 06:37

Odpowiedz

O 08:13, dnia 2012-05-14 Gizmo napisał(-a):

A mnie nie chcą dać skierowania na PETa tylko proponują CT i co mam zrobić ? lekarz ciągle mówi Boże Cię bron przed zgodą na PETa nic już nie rozumiem, pozdrawiam

Tilia

15.05.2012 12:00

Odpowiedz

O 08:37, dnia 2012-05-14 Janek napisał(-a):

O 08:13, dnia 2012-05-14 Gizmo napisał(-a):

A mnie nie chcą dać skierowania na PETa tylko proponują CT i co mam zrobić ? lekarz ciągle mówi Boże Cię bron przed zgodą na PETa nic już nie rozumiem, pozdrawiam

Janku - mi lekarka mówi tak samo...

Kola - gratuluję i trzymam kciuki!

INES

15.05.2012 12:23

Odpowiedz
"Boże Cię bron przed zgodą na PETa "

???

o co chodzi?

Gizmo

15.05.2012 12:40

Odpowiedz

Pewnie o to, że dostaje się 100 razy większą dawkę promieniowania niż podczas CT:)

kola

16.05.2012 19:09

Odpowiedz

Przy okazji mam pytanie.Po 40 dniach od zakończenia chemii bolą mnie plecy i ogólnie jestem taki trochę rozbity. Czy to jest normalny objaw czy coś niepokojącego. Dodam tylko że na kręgosłup to ja chorowałem jeszcze zanim dopadła mnie ZZ. Co wy na to bo wynik PET będę miał dopiero w piątek, a już nie daję mi to spokoju ( chyba za dużo zaczynam myśleć ).

Gizmo

17.05.2012 18:47

Odpowiedz

Ja też po zakończeniu leczenia miałam potworne bóle pleców, które trwały około 2 miesięcy. Od ponad roku mam spokój:)

kola

17.05.2012 19:31

Odpowiedz

Dzięki Gizmo za pocieszenie. Mam nadzieję że u mnie też będzie to tylko przejściowe.

kola

18.05.2012 12:48

Odpowiedz

Właśnie odebrałem wynik PET. JESTEM CZYSTY i bardzo się z tego cieszę.

CzarnaMamba

18.05.2012 15:01

Odpowiedz

O 14:48, dnia 2012-05-18

Gratulacje!

a z tym bólem pleców nie przejmuj się, bo ja jestem prawie rok po leczeniu i do dziś odczuwam ból przy każdej zmianie pogody!..Pozdrawiam

rosjja21

18.05.2012 22:02

Odpowiedz

O 17:01, dnia 2012-05-18 CzarnaMamba napisał(-a):

O 14:48, dnia 2012-05-18

Gratulacje!

a z tym bólem pleców nie przejmuj się, bo ja jestem prawie rok po leczeniu i do dziś odczuwam ból przy każdej zmianie pogody!..Pozdrawiam

To mnie pocieszyliscie bo mnie tez te plecy bolą, cały kregosłup i nawet mi jakaś gula wyskoczyła na kręgu boląca ale juz jest mniejsza i znika więc jestem spokojna.Jestem własnie jakos 40 dni po skonczeniu chemi tyle, ze ja nadal nie wiem czy jest ok bo mam peta na koniec maja:/

pozdrawiam

anetka_945

20.05.2012 08:30

Odpowiedz

Janku, to mnie teraz nieźle nastraszyłeś, bo ja w ciągu 1,5 roku miałam już chyba 7 razy Peta!!!!!!! i lekarz chce jeszcze jednego zrobić we wrześniu - w równy rok po autoprzeszczepie. Wszystkie PETY od nr 2 sa czyste...

Gizmo

20.05.2012 14:42

Odpowiedz

Anetka_945 już kiedyś była rozmowa na ten temat. Żadne z badań, które wykorzystuje promieniowanie nie jest bezpieczne dla organizmu. Niemniej jednak dawki są tak dobrane by nie niszczyło to naszego organizmu w sposób szybki i całkowity - w przeciwnym razie te badania nie byłyby diagnostyczne a ratujące życie (a tak nie jest). PET jest badaniem po którym więcej widać niż po CT ale też jest ono bardziej szkodliwe, dlatego lekarze sami decydują co jest lepsze. ja osobiście miałam 2 razy PEta a potem już tylko CT. Mój lekarz twierdzi, że póki jest remisja to nie ma potrzeby bardziej się narażać niż to konieczne. Jeśli Cię to niepokoi, porozmawiaj z lekarzem. Ale też bez paniki - jak sama kiedyś już napisałaś ufasz swojemu lekarzowi więc nie sądzę by chciał on dla Ciebie źle:) A na koniec taka mała refleksja - gdyby Pet był tak strasznie szkodliwy i trzeba było się przed nim bronić nogami i rękami, to raczej tego badania by nie było, więc ja osobiście nie rozumiem lekarzy mówiących "broń Boże przed Petem". Po drugie kolejki na Pecie raczej świadczą o tym, że lekarzy anty-Petowców jest raczej mniej:)

anetka_945

20.05.2012 14:49

Odpowiedz

O 16:42, dnia 2012-05-20 Gizmo napisał(-a):

Anetka_945 już kiedyś była rozmowa na ten temat. Żadne z badań, które wykorzystuje promieniowanie nie jest bezpieczne dla organizmu. Niemniej jednak dawki są tak dobrane by nie niszczyło to naszego organizmu w sposób szybki i całkowity - w przeciwnym razie te badania nie byłyby diagnostyczne a ratujące życie (a tak nie jest). PET jest badaniem po którym więcej widać niż po CT ale też jest ono bardziej szkodliwe, dlatego lekarze sami decydują co jest lepsze. ja osobiście miałam 2 razy PEta a potem już tylko CT. Mój lekarz twierdzi, że póki jest remisja to nie ma potrzeby bardziej się narażać niż to konieczne. Jeśli Cię to niepokoi, porozmawiaj z lekarzem. Ale też bez paniki - jak sama kiedyś już napisałaś ufasz swojemu lekarzowi więc nie sądzę by chciał on dla Ciebie źle:) A na koniec taka mała refleksja - gdyby Pet był tak strasznie szkodliwy i trzeba było się przed nim bronić nogami i rękami, to raczej tego badania by nie było, więc ja osobiście nie rozumiem lekarzy mówiących "broń Boże przed Petem". Po drugie kolejki na Pecie raczej świadczą o tym, że lekarzy anty-Petowców jest raczej mniej:)

Dzięki Gizmo, lżej mi :) Teraz mam mieć Peta we wrześniu, potem raz na rok, kontrolnie. W sumie już najbardziej w życiu zależy mi na tym, aby mieć zdrowego dzidziusia...ale te wszystkie naswietlania, chemie, przeszczep, pewnie tak zniszczyły mój organizm, że aż się boję :/// na szczęście wiara umiera ostatnia...