Ziarnica.pl
← Wróć do działu "Ogólne"
Ogólne

zmiany meta w płucach?

Autor: annamarchewa • 16.04.2012 16:38 • 4 odpowiedzi

annamarchewa

16.04.2012 16:38

Odpowiedz

Zdiagnozowana w październiku 2010-chłoniak hodgkina NSII,CSIIBXE(konglomerat węzłów w śródpiersiu ponad 130mm,pakiety nad prawym obojczykiem i liczne drobne guzki w płucach,prawdopodobnie zmiany po infekcjach,znikły po pierwszym kursie abvd) w lipcu 2011 skończyłam radioterapię,wcześniej abvd;w październiku 2011 PET(brak aktywnego metabolicznie procesu rozrostowego;zmiany w płucu prawym czyli zagęszczenia i guzek uznano za zmiany o charakterze zapalnym bo w poprzednim Pet ich nie było);od około 2 miesięcy odkrztuszanie krwi,więc skierowano mnie na pobranie węzła,który był moim zdaniem od początku choroby aż do wycięia go,wyniku hispat jeszcze nie mam.Dziś otrzymałam wynik tomografu:przedtchawiczo skupisko węzłów 15x8 mm,zamostkowo węzeł 12x16mm,poza tym bez zmian poza liczne zmiany ogniskowe w płucach o cechach meta.

annamarchewa

16.04.2012 16:44

Odpowiedz

O 18:38, dnia 2012-04-16 Annamarchewa napisał(-a):

Zdiagnozowana w październiku 2010-chłoniak hodgkina NSII,CSIIBXE(konglomerat węzłów w śródpiersiu ponad 130mm,pakiety nad prawym obojczykiem i liczne drobne guzki w płucach,prawdopodobnie zmiany po infekcjach,znikły po pierwszym kursie abvd) w lipcu 2011 skończyłam radioterapię,wcześniej abvd;w październiku 2011 PET(brak aktywnego metabolicznie procesu rozrostowego;zmiany w płucu prawym czyli zagęszczenia i guzek uznano za zmiany o charakterze zapalnym bo w poprzednim Pet ich nie było);od około 2 miesięcy odkrztuszanie krwi,więc skierowano mnie na pobranie węzła,który był moim zdaniem od początku choroby aż do wycięia go,wyniku hispat jeszcze nie mam.Dziś otrzymałam wynik tomografu:przedtchawiczo skupisko węzłów 15x8 mm,zamostkowo węzeł 12x16mm,poza tym bez zmian poza liczne zmiany ogniskowe w płucach o cechach meta.przepraszam kliknęłam nie tam gdzie trzeba.:) Chciałam zapytać czy Waszym zdaniem, tzn. w sensie doświadczenia, może to być nawrót.Czy u kogoś nawrót objawił się przez meta w płucach? Poza ciągle chorymi zatokami nie czuję się chora,badania krwi w normie,żadnych objawów takich jak za I razem.Co myślicie?

annamarchewa

20.04.2012 15:27

Odpowiedz

Nikt nie odpisał...już nie trzeba,jest wynik histpat pobranego węzła-wznowa,za 2 tygodnie zaczynam od nowa,chemia II lini a później przeszczep :( jestem przerażona i ciągle nie chcę w to wierzyć,przecież nie mam objawów jak za I razem,wtedy chudłam,teraz wręcz przeciwnie,temp.36,6 a wcześniej ciągle 37,2,wyniki z krwi wszystkie w normie, żadnych potów,swędzenia,pieczenia jak wcześniej po alkoholu a lekarze mówią,że wznowa...masakra:((( ale przecież tylu z Was przez to przeszło,niektórzy nie jeden raz,to może i mi się uda...

Asowa

20.04.2012 17:08

Odpowiedz

O 17:27, dnia 2012-04-20 Annamarchewa napisał(-a):

Nikt nie odpisał...już nie trzeba,jest wynik histpat pobranego węzła-wznowa,za 2 tygodnie zaczynam od nowa,chemia II lini a później przeszczep :( jestem przerażona i ciągle nie chcę w to wierzyć,przecież nie mam objawów jak za I razem,wtedy chudłam,teraz wręcz przeciwnie,temp.36,6 a wcześniej ciągle 37,2,wyniki z krwi wszystkie w normie, żadnych potów,swędzenia,pieczenia jak wcześniej po alkoholu a lekarze mówią,że wznowa...masakra:((( ale przecież tylu z Was przez to przeszło,niektórzy nie jeden raz,to może i mi się uda...

Jest tutaj sporo osób, które miały wznowę i pomyślnie przeszły leczenie, przeszczep.

Tobie też się uda;)

Natomiast przeraża mnie, że wznowy na ogół są bezobjawowe;(

annamarchewa

20.04.2012 19:05

Odpowiedz

Dzięki za dobre słowo :)
Ten brak objawów jest naprawdę zadziwiający,bo to oznacza,że osoba,która nie jest zbyt często dokładnie badana nie ma szans na tak szybkie zdiagnozowanie choroby.
Dziś juz dwie osoby zasugerowały,że może zaszła jakaś pomyłka.
I tak pomyślałam,że może jednak zrobię prywatnie jakąś bronchoskopię ale nawet nie wiem czy to ma sens i jak się do tego zabrać...