Ziarnica.pl
← Wróć do działu "Ogólne"
Ogólne

Powiększone węzły , swędzenie pod pachami ....

Autor: l4ska • 28.11.2011 23:05 • 51 odpowiedzi

l4ska

28.11.2011 23:05

Odpowiedz
Witam serdecznie , ogólnie musze przyznać że troszkę ostatnio panikuje i mam sporo złych myśli . Mam powiększone węzły chłonne przyżuchwowe oraz szyjny . Opis USG : Widoczne liczne(pojedyncze) odczynowo powiększone węzły chłonne przyżuchwowe największe 24x07mm oraz 21x08mm , oraz szyjny (lewa strona ) odczynowo powiększony o wymiarach 12x06mm .

Czy węzły chłonne powiększone odczynnowo powinny budzić mój niepokój ? Morfologia w 100% w normie OB 2 wieć też ok . Jedynie zastanawia mnie częste swędzenie pod pachami i na nogach z tyłu w okolicy podkoloanowej z widoczną mała wysypką . Obecnie jestem na antybiotyku od 5 dni , ze wględu na ifekcje migdałków . Niestety żadnych pozytywnych zmian nie zauważyłem (węzeł nie zmniejsza się ) w dodatku martwi mnie to swędzenie .

Wiem że nie jestescie jasnowidzami , więc pytam tylko o tą odczynowość , czy jest to coś co pozwala spać spokojniej , jeżeli węzły nie są echogenne i powiększone odczynowo.

Nessa

29.11.2011 08:07

Odpowiedz

nie ma powodów do obaw, węzły reagują na infekcję czyli prawidłowo

l4ska

29.11.2011 09:44

Odpowiedz

O 09:07, dnia 2011-11-29 Nessa napisał(-a):

nie ma powodów do obaw, węzły reagują na infekcję czyli prawidłowo

Dziękuje za odpowiedź tylko to swędzenie mnie martwi .

Dominika

29.11.2011 20:32

Odpowiedz

Koleżanko, a mononukleozy przypadkiem nie masz? Mnie też wysypało po antybiotyku, też mnie leczyli na anginę i..voila! Mononukleoza jak w pysk strzelił za przeproszeniem. Tylko, że mnie wysypało na całym ciele.

l4ska

29.11.2011 21:54

Odpowiedz

O 21:32, dnia 2011-11-29 Dominika napisał(-a):

Koleżanko, a mononukleozy przypadkiem nie masz? Mnie też wysypało po antybiotyku, też mnie leczyli na anginę i..voila! Mononukleoza jak w pysk strzelił za przeproszeniem. Tylko, że mnie wysypało na całym ciele.

O 21:32, dnia 2011-11-29 Dominika napisał(-a):

Też przeszło mi to przez myśl . Nie wiem tylko jak można potwierdzić mononukleoze , obecnie mam małą wysypke podobną do liszaju pod kolanami i na łokciach oczywscie swędzi to bardzo :) Za tydzien ide do kontroli do laryngologa napewno o tym wspomne . Powiedz jak u Ciebie lekarz to zdiagnozował ? Gorączki nie mam nie mniej jednak antybiotyk nie pomaga , ciągle jestem przeziębiony i węzeł powiekszony jak byłtak jest .

Tak apropo jestem facetem :P A ksywka od nazwiska jescze z lat szkolnych :P

Gizmo

30.11.2011 07:10

Odpowiedz

Mononukleozę diagnozuje się oznaczając przeciwciała z krwi. Tylko radzę byś zrobił testy na oznaczenie w obydwu klasach Igg i Igm a nie robił test lateksowy, bo on często nie wychodzi:) koszt tych badań prywatnie to około 80zł. Pozdrawiam

l4ska

10.12.2011 04:34

Odpowiedz

O 08:10, dnia 2011-11-30 Gizmo napisał(-a):

Mononukleozę diagnozuje się oznaczając przeciwciała z krwi. Tylko radzę byś zrobił testy na oznaczenie w obydwu klasach Igg i Igm a nie robił test lateksowy, bo on często nie wychodzi:) koszt tych badań prywatnie to około 80zł. Pozdrawiam

W środe mam kontrole u laryngologa , poproszę o skierowanie na te badania , cały czas bardziej od tego odczynowego węzła martwi mnie tą swędzenie skóry, raz na ręce raz za uchem raz pod pachą raz na dłoni itd. w kółko . Powieezcie mi czy węzły przy ZZ zawsze są echogeniczne ? Chyba mnie hipohondria dopadła ale czemu to swędzenie.... :(

l4ska

14.03.2012 22:31

Odpowiedz
Hej odświeżam stary topic , bo dalej walczę z tymi węzłami . Dodatkowo czuje malutki węzełęk w dolnej części szyi praktycznie koło mięśnia skośnego nad obojczykiem . Żeby lepiej Wam to zobrazować wrzuciłem poglądową fotkę .

Węzeł jest zaznaczony niebieską kropką . Na oko ma ok.7mm jest ruchomy dość twardy i czasem go odczuwam (bardzo delikatnie pobolewa).

Reasumująć :
Węzły podżuchwowe kilka nie w pakiecie do 2cm - Odczynowe
Węzeł z lewej strony szyi ok 1.5 cm
Węzeł ???nadoboczyjkowy ?? ok. 7mm

Oba ruchome ten na szyi miękki raczej nie boli , ten nadobojczukiem twardszy pobolewa.

Zrobiłem OB CRP Morfologię z rozmazem ręcznym , wszystkie wyniki wręcz książkowe , OB 5 (n12) CRP 1.89 (n5) .

USG robiłem w listopadzie , wtedy jeszce ten na szyi był bardzo mały że nie uwzględniono go w opisie teraz jest większy jutro pojade na kolejny usg chyba...

Najbardziej niepokoi mnie fakt że ten na szyi mam już 5 miesięcy ten nadobojczykiem ok.3msc. Lekarz rodzinny uważa że przy takich wynikach krwi OB/ CRP nie ma żadnych przesłanek żeby działo sie coś niedobrego .

Dodatkowo mam często stany podgorączkowe , z reguły 36.9 - 37.2 .

Miałem również robione RTG klatki piersiowej - tam zupełnie czysto.

Poradzcie czy powinienem udać się do onkologa dla pewności czy raczej przesadzam .

Dziękuje za pomoc i pozdrawiam serdecznie

l4ska

14.03.2012 22:31

Odpowiedz

O 23:31, dnia 2012-03-14 L4ska napisał(-a):

Hej odświeżam stary topic , bo dalej walczę z tymi węzłami . Dodatkowo czuje malutki węzełęk w dolnej części szyi praktycznie koło mięśnia skośnego nad obojczykiem . Żeby lepiej Wam to zobrazować wrzuciłem poglądową fotkę .

Węzeł jest zaznaczony niebieską kropką . Na oko ma ok.7mm jest ruchomy dość twardy i czasem go odczuwam (bardzo delikatnie pobolewa).

Reasumująć :

Węzły podżuchwowe kilka nie w pakiecie do 2cm - Odczynowe

Węzeł z lewej strony szyi ok 1.5 cm

Węzeł ???nadoboczyjkowy ?? ok. 7mm

Oba ruchome ten na szyi miękki raczej nie boli , ten nadobojczukiem twardszy pobolewa.

Zrobiłem OB CRP Morfologię z rozmazem ręcznym , wszystkie wyniki wręcz książkowe , OB 5 (n12) CRP 1.89 (n5) .

USG robiłem w listopadzie , wtedy jeszce ten na szyi był bardzo mały że nie uwzględniono go w opisie teraz jest większy jutro pojade na kolejny usg chyba...

Najbardziej niepokoi mnie fakt że ten na szyi mam już 5 miesięcy ten nadobojczykiem ok.3msc. Lekarz rodzinny uważa że przy takich wynikach krwi OB/ CRP nie ma żadnych przesłanek żeby działo sie coś niedobrego .

Dodatkowo mam często stany podgorączkowe , z reguły 36.9 - 37.2 .

Miałem również robione RTG klatki piersiowej - tam zupełnie czysto.

Poradzcie czy powinienem udać się do onkologa dla pewności czy raczej przesadzam .

Dziękuje za pomoc i pozdrawiam serdecznie

Aha tutaj ta fotka poglądowa .

l4ska

14.03.2012 22:32

Odpowiedz

Aha tutaj ta fotka poglądowa .

http://i.imgur.com/AGyA7.jpg

Przepraszam za spam ale chyba nie da się postów edytować :(

mikee80

15.03.2012 15:59

Odpowiedz

znaczy na tej fotce chcesz poprostu pokazac miejsce w ktorym jest ten wezeł ? .. no to tak to mozna nazwac ze jest to wezeł nad obojczykowy. a jak stan uzębienia ? zatoki nie bola? jakas alergia ? choroby odzwierzece ? czesta zmiana partnerek ?

l4ska

15.03.2012 16:11

Odpowiedz

O 16:59, dnia 2012-03-15 mikee80 napisał(-a):

znaczy na tej fotce chcesz poprostu pokazac miejsce w ktorym jest ten wezeł ? .. no to tak to mozna nazwac ze jest to wezeł nad obojczykowy. a jak stan uzębienia ? zatoki nie bola? jakas alergia ? choroby odzwierzece ? czesta zmiana partnerek ?

Z zębami jest troche problemów 3 zęby są w trakcie leczenia kanałowego , Alergii żadnej nie mam , a o innych chorobach nic mi nie wiadomo . Chorób wenerycznych też nie zauwazyłem , ostatnio moja dziewczyna robiła do pracy testy na HIV i ona jest ok wiec ja chyba też powinienem być czysty .

Dzisiaj dla pewności zrobiłęm prywatnie badania na MONOnukleoze i HIV .

Byłem też na usg , ten węzeł nadobojczykiem ma 6mm x 3mm ten z boku szyi 13mm x 4mm .

Pojedyncze a ich struktura wskazuje na odczynowy charakter WW węzłów .

mikee80

15.03.2012 18:14

Odpowiedz

to wylecz w miedzy czasie zeby i sie zobaczy. badania krwi oczywiscie robiles ? morfologia, rozmaz, ob,

l4ska

15.03.2012 19:59

Odpowiedz

O 19:14, dnia 2012-03-15 mikee80 napisał(-a):

to wylecz w miedzy czasie zeby i sie zobaczy. badania krwi oczywiscie robiles ? morfologia, rozmaz, ob,

Tak oto moje wyniki

http://i.imgur.com/FIz46.jpg

. Jedynie ALAT jest podwyższony ale z tym problemem borykam się już dość długo on raz spada raz rośnie reszta prób wątrobowych OK . Ogólnie bardzo chcę Ci podziękować za zainteresowanie moim problemem ;)

Dzisiaj zrobiłem test na Mononukleoze i Hiv , wyniku hiv jeszcze nie mam , przeciwciała mononukleozy - ujemny.

mikee80

15.03.2012 20:43

Odpowiedz

a leczysz jakos te odcchylenia prob watrobowych ? chociaz tutaj to odchylenie jest nie wielkie raczej by to lekarza nie przeraziło. robiłeś usg jamy brzusznej ?

l4ska

15.03.2012 21:21

Odpowiedz

O 21:43, dnia 2012-03-15 mikee80 napisał(-a):

a leczysz jakos te odcchylenia prob watrobowych ? chociaz tutaj to odchylenie jest nie wielkie raczej by to lekarza nie przeraziło. robiłeś usg jamy brzusznej ?

USG robiłęm wątroby , wszystko w normie powodem może byc dieta , ogólnie pozażywam troche hepatil i wraca do normy , myśle że to jednak z moimi węzłami raczej nic wspólnego nie ma , no bo od wątroby na szyi ? :O

26 marca umówiłem się na wizytę u onkologa , chcę się dowiedzieć czy jest sens ten węzeł wyciąć i wysłać na badania.

l4ska

16.03.2012 10:40

Odpowiedz

O 22:21, dnia 2012-03-15 L4ska napisał(-a):

O 21:43, dnia 2012-03-15 mikee80 napisał(-a):

USG robiłęm wątroby , wszystko w normie powodem może byc dieta , ogólnie pozażywam troche hepatil i wraca do normy , myśle że to jednak z moimi węzłami raczej nic wspólnego nie ma , no bo od wątroby na szyi ? :O

26 marca umówiłem się na wizytę u onkologa , chcę się dowiedzieć czy jest sens ten węzeł wyciąć i wysłać na badania.

Mononukleoza - ujemny

HiV - ujemny

No i dalej w kropce . Ale z tym Hiv to mi troche ulżyło :P

mikee80

16.03.2012 20:00

Odpowiedz

chlamydie zrob

l4ska

19.03.2012 11:50

Odpowiedz

O 21:00, dnia 2012-03-16 mikee80 napisał(-a):

chlamydie zrob

:) Nie mam zadnych objawów chlamydii (tej wenerycznej) ale są jakieś inne więc nie szkodzi zrobić badania . Dzięki

l4ska

20.03.2012 22:00

Odpowiedz

O 12:50, dnia 2012-03-19 L4ska napisał(-a):

O 21:00, dnia 2012-03-16 mikee80 napisał(-a):

chlamydie zrob

:) Nie mam zadnych objawów chlamydii (tej wenerycznej) ale są jakieś inne więc nie szkodzi zrobić badania . Dzięki

Ogólnie ciagle męczy mnie jedno pytanie czy jest to możliwe żebym miał już objawy ogólne z idealnymi wynikami krwi ?

Czytając różne tematy nie wiem wkońcu co pojawia się pierwsze...