Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Pieniadze, stopien niepelnosprawonosc?

Autor: koot • 22.09.2004 08:19 • 18 odpowiedzi

koot

22.09.2004 08:19

Odpowiedz
Hej!
Czy ktos orientuje sie czy w czasie leczenia na ZZ i pozniej istnieje jakas mozliwosc dostania pieniedzy na leczenie i inne wydatki np. dojazdy. Czy mozna uzyzkac jakis stopien niepelnosprawnosci lub cos takiego ?
Gdzie trzeba skladac papiery wnioski itp?

Pozdrawiam!

beata

22.09.2004 09:29

Odpowiedz
witaj! już odpowiadam: można,skałada się wniosek do Powiatowej Komisji D/s Orzekania Niepełnosprawności( w każdym większym mieście się znajduje, ew.można pytać w ZUS-e gdzie jest najbliżej).Ja w ub tygodniu stawałam przed takową komisją z moją córką (ma 14 lat)-została zakwfalifikowana do osób niepełnosprawnych, w związku z tym mam prawo starać się o zasiłek pielęgnacyjny, jak również uprawnia to moją córkę i opiekuna do jazdy środkami komunikacji miejskiej bezpłatnie-akurat w moim mieście MPK nie ogranicza się do dojazdu do szkoły,jest też zniżka na PKP i PKS,ale to tylko na dojazdy w celach związanych z ZZ.
Co do osób pełnoletnich, to również można składać wniosek o ustalenie stopnia niepełnosprawności-tu jednak kwalifikują Cię do jednego z trzech stopni i w zależności od tego, jaki Ci się dostanie masz lub nie prawo do przywilejów np. refundacji leków z PFRON-u.
Proponuję abyś udał się osobiście do Powiatowej Komisji i tam dowiesz się wszystkiego ze szczegółami- i nie daj się zbyć!!bo te baby nie zawsze są dostępne ;]
Pozdrawiam

baldi

22.09.2004 11:05

Odpowiedz
oczywiscie, o ile nie bedziesz "wstydzic sie" chodzic po pieniadze, ktore sie Tobie obligatoryjnie naleza.

PCPR - Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie. tu otrszymasz szczegolowe informacje na temat tego gdzie po co sie udac. w zaleznosci od wieku sa rozne niuanse prawne, ale uogolnic je mozna..

Komisja d/s Orzekania Niepelnosprawnosci. po stawieniu sie na nia po chemioterapii powinno sie dostac stopien niepelnosprawnosci umiarkowany. Z tym papierkiem mozna sie juz ubiegac o zasilek pielegnacyjny.

ZUS - skladamy papierki o rente. Stajemy przed komisja i jezeli jestesmy w trakcie lub za raz po chemioterapii dostaniemy calkowita niezdolnosc do pracy i samodzielnej egzystencji. im dluzszy okres po leczeniu tym coraz wieksza zdolnosc do pracy - NIESTETY takie sa przepisy. Od lutego (czy marca bodajze..) biezacego roku obligatoryjnie nalezy sie nam renta socjalna, ktora przyznaje sie osobom niepelnosprawnym.

Opieka Spoleczna - da nam srodki CELOWE, ktorych wykorzystanie musimy udowodnic. np. bilety autobusowe lub pkp (w zaleznosci jaki osrodek gdzie ma umowy podpisane) na przejazdy dom-szpital, ktore trzeba potwierdzic potem, ze faktycznie je wykorzystalismy w tym celu (lekarze maja odpowiednie zaswiadczenia, ze pacjent byl np. na badaniu kontrolnym). Mozemy dostac tez jednorazowa zapomoge na zakup lekow.

miejsc do ktorych sie udac mozna jest jak widac sporo. niestety trzeba przy kazdej okazji wypelnic mase druczkow, robic ciagle ksero dokumentow, ale OPLACA SIE i WARTO TO ZROBIC. do zus-u zanosimy oryginalne dokumenty, wiec nalezy sobie juz duzo wczesniej przygotowac kilka kopii ksero co wazniejszych dokumentow do wykorzystania w innych instytuacjach.

karola

22.09.2004 13:45

Odpowiedz

Wszystko to, o czym piszecie jest dla mnie czarną mzgią. Leczę się na zz od lutego, od tego czasu byłam na zwolnieniu lekarskim. Przechodziłam też komisje 2 razy w ZUS - ie, gdzie lekarz orzecznik na wstępie po usłyszeniu mojego przypadku i sposobu leczenia stwierdził, że ziarnica jest chorobą wyleczalną i zaraz po zakończeniu terapii (chemii i radioterapii) otrzymam całkowitą zdolność do pracy. Tak się stało - otrzymałam zdolność!!!

Po rozmowie z tym lekarzem nigdy więcej nie próbowałam starać się o jakąkolwiek kasę. Dlatego jestem baaaaardzo zdziwiona. Czy to jest prawo odgórne, czy po prostu zależy od funduszy dasnego miasta i staracie się, bo tak chcecie???

Karola.

małgo

22.09.2004 15:27

Odpowiedz

Ja stanełam na komisji d/s Orzekania o stopniu niepelnosprawnosci.Dostałam I grupe na 2 lata i pozniejszą ewentualną mozliwosc ubiegania sie o II grupę na stałe , choruje na II stadium ziarnicy.A to wszystko dzieki kolezance ktora jest orzeczniczką.Mam jeden kometarz bez znajomosci trudno jest na cokolwiek liczyć, ZUS masowo uzdrawia,osoby chore dostają status niepełnosprawnego tylko na czas leczenia chemioterapią.To paranoja!

beata

22.09.2004 17:22

Odpowiedz

Od lutego (czy marca bodajze..) biezacego roku obligatoryjnie nalezy sie nam renta socjalna, ktora przyznaje sie osobom niepelnosprawnym.<

mam pytanie-czy dzieciom do 16 roku życia też taka renta przysługuje??

koot

22.09.2004 19:01

Odpowiedz
Niedlugo zaczne chemie (jutro mam TK) wiec bede sie staral o te wszystkie pieniadze. O moich przygodach z instytucjami bede tutaj informowal ;) Moze komus sie przydadza moje doswiadczenia ;)

Pozdrawiam!

Kasia

22.09.2004 22:42

Odpowiedz

2004-09-22 21:01... KooT napisał(a):

Niedlugo zaczne chemie (jutro mam TK) wiec bede sie staral o te wszystkie pieniadze. O moich przygodach z instytucjami bede tutaj informowal ;) Moze komus sie przydadza moje doswiadczenia ;)

Pozdrawiam!

Ja się starałam o rentę zaraz na początku leczenia, fakt było trochę załatwiania, ale w sumie się opłacało, przyznano mi najniższą rentę i zasiłek pielęgnacyjny, razem to jest ok. 560 zł, pierwszą rentę wypłacono mi dopiero po czterech miesiącach od złożenia wniosku, ale dostałam wyrównianie za te miesiące, przyznano mi na rok i dwa miesiące, zawsze trochę pieniędzy się przyda, więc każdy powinien próbować to sobie załatwić, chociaż taka mała rekompensata za nasze krzywdy:)

Dorota

02.10.2004 19:12

Odpowiedz

2004-09-22 19:22... beata napisał(a):

Od lutego (czy marca bodajze..) biezacego roku obligatoryjnie nalezy sie nam renta socjalna, ktora przyznaje sie osobom niepelnosprawnym.<

Beatko renta socjalna przysługuje osobie która:jest pełnoletnia,jest całkowicie niezdolna do pracy z powodu naruszenia sprawności organizmu,które powstało,przed ukończeniem 18 roku życia ,w trakcie nauki w szkole lub w szkole wyższej przed ukończeniem 25 roku życia,w trakcie studiów doktoranckich lub aspirantury naukowej. więcej informacji znajdziesz na stronach Zakładu Ubezpieczeń Społecznych

dorota

02.10.2004 19:15

Odpowiedz

2004-09-22 19:22... beata napisał(a):

aniarg

04.10.2004 09:44

Odpowiedz

ja mam ziarnice IVa rok temu skonczylam leczenie i w zusie starałam sie o rente, dostałam!!!!!!!!! Na 3 lata całkowicie nie zdolna do pracy ok 530zl co miesiac. teraz bede sie starac o stopien niepelnosprawnosci. ale warto sie starac.

babet

09.10.2004 22:13

Odpowiedz
Choruję od kwietnia 2003,mam 23 lata,wtedy pracowałam ale po 9 mies.pobytu na zwolnieniu dostałam wymówienie i przeszłam na "garnuszek" zus-u.Nie dostałam świedczenia rehabilitacyjnego(to jest najkorzystniejsze finansowo dla osób,które wcześniej trochęzarabiały),bo orzecznik stwierdził,że przez rok się nie wyleczę,a to jest warunek.Następnie nie dostałam renty,bo za krótko pracowałam(po 22 roku życia trzeba mieć przepracowane bodajże 3lata).Dostałam jedynie rentę socjalną(420zł) z tego powodu,że jestem studentką.Niestety nikt mi nie powiedział (i sama nie dotarłam do tej inf.),że przy orzeczeniu całkowitej niezdolności do pracy (teraz chyba już nie ma tych grup)mam prawo ubiegać się o zasiłek pielęgnacyjny(180zł).Więc złożyłam podanie,kolejna komisja i mam.Al4e jeszczę się odwołam za zaległe(od lutego)transze.
Zachęcam wszystkich aby walczyli o to co im się należy jak "psu zupa"i nie zrażali się urzędniczą głupotą.
Jak was mylnie informują to zajrzyjcie na stronę zusu, pogrzebcie w przepisach.
Powodzenia.

chlusek

09.08.2013 08:54

Odpowiedz
Witajcie.
Ostatnio dosyć cicho na naszym forum...
Wczoraj byłem na komisji w ZUS-ie i dosłownie dostałem "liścia" od lekarza orzecznika. Powiedział, że renty nie dostanę i tyle. W PET wyszła remisja ale to że muszę teraz połykać pyle na nadciśnienie i do tego parę psychotropów to już ich nie interesuje...
Jestem ciekaw co nam przysługuje po leczeniu ZZ...
Pozdr

nela

09.08.2013 20:48

Odpowiedz
Hej :)
Myślę, że trafiłeś po prostu na jakiegoś lekarza, który cierpi na znieczulice. Wiadomo przecież, że po naszym leczeniu mogą zostać jakieś powikłania, które też należy leczyć. W czasie remisji zostało mi przedłużone świadczenie pielęgnacyjne aż o 5 lat. Bardzo miła pani doktor stwierdziła, że mi się należy i koniec. W trakcie drugiego leczenia, na komisji w ZUS-ie inna pani doktor nie była zbyt przyjaźnie nastawiona, ale rentę przyznała.Może warto złożyć jakieś odwołanie?
Pozdrawiam

chlusek

10.08.2013 16:01

Odpowiedz

W środę mam USG węzłów i jak dostane wynik do ręki to złoże odwołanie. Bo wiadomo jak to wygląda u nas - zawsze coś zostanie... Zobaczymy co tam się wtedy wydarzy i jak mnie potraktuje, ale i tak nie wiem jak to będzie...

Rafciuu23

26.08.2013 22:27

Odpowiedz

Ja skonczylem leczenie grudzien 2011 r. W czasie trwania choroby i do teraz mam rente sosjalna. Dlatego BALDI sie myli ze od marca tego roku. uzyskanie Renty oczywiscie zalezy kiedy sie zachorowalo... i czy w trakcie nauki szkolnej jezeli sie nie pracuje. Ja sie uczulem i nadal sie ucze i dostaje jakies tam grosze :)

Syringa

27.08.2013 13:13

Odpowiedz

O 00:27, dnia 2013-08-27 Rafciuu23 napisał(-a):

Dlatego BALDI sie myli ze od marca tego roku.

Zauważ, że tamta informacja była z 2004r :)

sylvek1989

27.08.2013 18:05

Odpowiedz

słuchajcie a jeżeli zachorowałem w listopadzie 2012 i nie składałem żadnych papierów o rentę grupę inwqlidzka itd, to nogę to zrobić teraz? I np. Dostać wyrównanie za te wszystkie miesiące? Powiem szczerze ze nie misiem do tego głowy wcześniej.

Janek

27.08.2013 18:44

Odpowiedz

O 20:05, dnia 2013-08-27 sylvek1989 napisał(-a):

słuchajcie a jeżeli zachorowałem w listopadzie 2012 i nie składałem żadnych papierów o rentę grupę inwqlidzka itd, to nogę to zrobić teraz? I np. Dostać wyrównanie za te wszystkie miesiące? Powiem szczerze ze nie misiem do tego głowy wcześniej.

Jeżeli chodzi o grupę inwalidzką druki pobrać w Powiatowym Zespole ds. Orzekania o Niepełnosprawności jedną część wypełnia starający się o stopień drugą lekarz prowadzący lub rodzinny składasz w tym zespole i czekasz na wezwanie, co do renty to lekarz powinien Cię kierować po zakończeniu chorobowego, wysokość zasiłku pielęgnacyjnego wynosi 153zł m-c, pozdrawiam