Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Węzeł na policzku?

Autor: gagdi • 20.04.2009 16:16 • 8 odpowiedzi

gagdi

20.04.2009 16:16

Odpowiedz

Witam. Wymacałem ostatnio u siebie jakąś gulkę na policzku. Trochę poczytałem w internecie i jak widzę różne mogą być tego przyczyny - od błahych po poważne. Obecnie wychodzą mi ósemki - czy możliwe, że ten guzek to powiększony węzeł chłonny od rosnących zębów?

baldi

20.04.2009 20:27

Odpowiedz

O 18:16, dnia 2009-04-20 gagdi napisał(-a):

Wymacałem ostatnio u siebie jakąś gulkę na policzku.

to nie jest wezel chlonny, wiec spoko luzik.

gagdi

20.04.2009 20:31

Odpowiedz
Hmm, na pewno? http://www.dziecko24.pl/index.php?option=com_easyfaq&task=view&id=46546&Itemid=44

Jeżeli to nie węzeł to może być gorzej... http://www.oncology.am.poznan.pl/pathology/przypadek5/przypadek5.html

baldi

21.04.2009 12:54

Odpowiedz

O 22:31, dnia 2009-04-20 gagdi napisał(-a):

Hmm, na pewno? http://www.dziecko24.pl/index.php?option=com_easyfaq&task=view&id=46546&Itemid=44

mialem napisac "na pewno", ale juz zdurnialem calkiem :)

http://graphics8.nytimes.com/images/2007/08/01/health/adam/9833.jpg

te, o ktorych mowa w linku podanym przez Ciebie to wezly podżuchwowe (nie policzkowe).

gagdi

21.04.2009 15:12

Odpowiedz

No to ekstra, miałem miesiąc spokoju i znowu stres. Do jakiego lekarza pójść? Pierwszego kontaktu, dentysty czy onkologa?

baldi

21.04.2009 22:14

Odpowiedz

IMO do pierwszego kontaktu.

Aelirenn

27.04.2009 11:59

Odpowiedz

O 17:12, dnia 2009-04-21 gagdi napisał(-a):

No to ekstra, miałem miesiąc spokoju i znowu stres. Do jakiego lekarza pójść? Pierwszego kontaktu, dentysty czy onkologa?

Ludzie, nie dajcie się zwariować. Mam węzła w policzku, który do końca się nie zmniejszył po silnym stanie zapalnym ślinianki przyusznej, co miało miejsce jakiś rok temu. Oczywiście też zasiałam panikę, ale mój psychiatra mi nagadał trochę i pomogło. Tak, tak jestem jedną z hipochondryków szturmujących to forum...Teraz też jestem w fazie wzmorzonego lęku o swoje zdrowie, który dodatkowo nakręcany jest przez jakieś niewielkie powiększenie węzłów, których to zdrowy psychicznie człowiek nawet by na sobie nie znalazł://// No chyba, że wszystkie osoby z ziarnicą grzebały sobie wszędzie na ciele aż w końcu węzły poznajdowały, bo szczerze w to wątpię:-). Pozdrawiam.

Monika

asia

27.09.2010 11:52

Odpowiedz

hey:) zrobiły mis ie dwa małe guzki podskórne jeden na karku tuż pzy kręgsłupie nieco ponizej linii włosów drugi wyżej nieco bliżej ucha, nie bolą są lekko zaczeriwenione...Zastawnaiwm się czy może byc to skutek rosnącej ósemki, bo są po tej samej stronie?

wiki

29.05.2013 03:59

Odpowiedz
Hej. Ciekawe czy jeszcze ktos mi odpisze :P
Oto kiedys ( moze pol roku temu ) rowniez znalazlam taki guzek pod pacha i nad obojczykiem, a to, ze mam lekkie problemy z tradzikiem pomyslalam, ze znowu jakies paskudztwo i ten nad obojczykiem po 2 tyg jego istnienia zaczelam wyciskac i robic wszystko by sie go pozbyc. Nie bolalo, moglam to sciskac nie wiadomo jak mocno ( ten pod pacha takze ) a on nie bolal. Niestety nad obojczykiem pozostala mi lekka blizna, a pod pacha guzek szybko znikl. Ten z nad obojczyka znikl moze w ciagu 4/5 miesiecy. Nastepnie miesiac temu przed miesiaczka rowniez mialam taki guzek, ale pod druga, prawa pacha, ale tym raze. bolal on dosc mocno :/ lecz w miare okresu znikl.
Teraz problem znow powrocil :( Mam pod lewa pacha dwa guzki, przy czym pod jedym, ktory jest posrodku pachy robi sie nastepny, wyczuwam go bo boli, jest ciut glebiej pod skora ( te dwa wczesniej b. bolaly, teraz juz nie ). I jeszczw jakby tego bylo malo wczoraj podoparlam sie reka i pomiedzy platkiem ucha a zuchwa tez wyczuwam guzek, jest on ciut bardziej miekki. Guzek wielkosvi ziarnka grochu wyczuwam rowniez w pachwinie z prawej strony. Dodam, ze guzki dwa glowne pod lewa pacha sa juz wielkosci groszku zielonego :(
Co mi jest? Naczytalam sie strasznych rzeczy :(
Jakies kily i aids.. to raczej wykluczone jestem z chlopakiem od 2 lat, tylko z nim wspozylam. Ospe, odre, swinke i szkarlatyne przechodzilam jako dziecko.
Jeszcze dodam, ze ok 1,5 tyg temu na policzku tez zaczela robic mi sie gula, ze wczesniej wspomnianych powodow pomyslalam, ze to jakos wredny pryszcz, teraz zaczelam go probowac wycisnac ale nie dal rady, lekkp go tylko podraznilam na czubku i co noc smaruje go mascia cynkowa.
Teraz jestem przed miesiaczka. I od pocz 1 mies zaczelam brac tabletki anty ( z powodu dlugich miesiaczek ). Predzej bral tabletki od pazdziernika do konca lutego.
Pomocy :(