Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Witamina B

Autor: Basia • 05.06.2008 12:21 • 11 odpowiedzi

Basia

05.06.2008 12:21

Odpowiedz
Hej

mam pytanko odnoscie chemioterapii i wplywu na przyswajanie witamin. Kontkretnie w moim przypadku jestem 5 lat po chemio/radioterappii i zauwazylam ze musze brac kompleks witaminy B i mimo to ciagle czuje ze to nie wystarczajaco tak jakby ta witamina nie byla przyswajalna, a moja dieta dodatkowo jest bogata w witamine B. Biore jeszcze olej z rekina. Nie biore zadnych innych lekow.
Czy ktos spotkal sie moze z tym problemem?
Pozdrawiam

Basia

dorota

06.06.2008 16:55

Odpowiedz

O 14:21, dnia 2008-06-05 Basia napisał(-a):

Hej

mam pytanko odnoscie chemioterapii i wplywu na przyswajanie witamin. Kontkretnie w moim przypadku jestem 5 lat po chemio/radioterappii i zauwazylam ze musze brac kompleks witaminy B i mimo to ciagle czuje ze to nie wystarczajaco tak jakby ta witamina nie byla przyswajalna, a moja dieta dodatkowo jest bogata w witamine B. Biore jeszcze olej z rekina. Nie biore zadnych innych lekow.

Pozdrawiam

Basia

my słyszelismy od lekarzy, że wogóle po zz powinno się unikać nadmiaru witaminy B, bo nie jest ona najlepsza przy chłoniakach

dorota

Kelis

06.06.2008 17:11

Odpowiedz

O 18:55, dnia 2008-06-06 dorota napisał(-a):

O 14:21, dnia 2008-06-05 Basia napisał(-a):

Hej

Pozdrawiam

Basia

my słyszelismy od lekarzy, że wogóle po zz powinno się unikać nadmiaru witaminy B, bo nie jest ona najlepsza przy chłoniakach

dorota

Oczywiście że tak po leczeniu powinno sie zrezygnowac z witamiz z grupy B , mówią o tym onkolodzy niemal zawsze.

Magda

06.06.2008 17:55

Odpowiedz

Ja też to usłyszałam od mojego onkologa, witamina B jest beeee dla nas.

basia

10.07.2008 20:18

Odpowiedz

O 19:55, dnia 2008-06-06 Magda napisał(-a):

Ja też to usłyszałam od mojego onkologa, witamina B jest beeee dla nas.

serdecznie dziekuje za odpowiedzi, mi nikt nic na ten temat nie powiedzial,a czy wiecie dlaczego niby wit. B jest taka niedobra dla nas?

madzia1

11.07.2008 07:40

Odpowiedz

O 22:18, dnia 2008-07-10 basia napisał(-a):

serdecznie dziekuje za odpowiedzi, mi nikt nic na ten temat nie powiedzial,a czy wiecie dlaczego niby wit. B jest taka niedobra dla nas?

Bo nadmiar witamin z grupy B budzi złośnicę i inne nowotwory też ;> gdzieś już na forum o działaniu tego mechanizmu dokładnie, jak znajdę to podeślę linka. Na pewno nie jest tak, że nie powinno się jeść żadnych produktów, które zawierają te witaminy bo to bzdura, ale łykanie suplementów z tymi witaminami bez zgody lekarza i w dużych ilościach może przyczynić się do nawrotu choroby.

Pozdrawiam cieplutko.

M1

volcano

29.08.2008 16:57

Odpowiedz

hmmm...no to ładnie... moj lekarz powiedział, ze nie ma ona znaczenia, wiec wsuwam kwas foliowy codziennie po jednej tabletce (przez planowaną ciążą)... cos mnie zaczelo swedziec pod kolanem i tak mi przeszło przez glowe, ze moze to nawrot... ale teraz jade na kontrole i zobaczymy... Oby nie... pozdrawiam

Safiya

30.08.2008 06:29

Odpowiedz

Ja łykałam witaminę B, bo mój onkolog mi przepisał ją ze względu na jakieś niedobory w organizmie, ale po dłuższym zażywaniu zaczęły swędzieć mnie łydki :| i to okropnie swędziały :| odstawiłam i wszystko jest ok. Nie wiem co to było, może uczulenie?

Basia

30.08.2008 13:19

Odpowiedz

Troche sie przestraszylam jak tak wszyscy mowia ze ta witamina B jest dla nas niedobra i zaprzestalam brania na jakies 2 tyg. (bralam kompleks wit. B) no i zaczelo sie ... zajady, jakis ropny pryszcz i wczoraj znow zazylam witaminke B i przez noc zajady sie prawie zagoily i pryszcz znika. stwierdzam ze to chyba jednak bardzo indywidualna sprawa. ja z tej wit. B jednak nie zrezygnuje.pozdrawiam

madzia1

30.08.2008 19:59

Odpowiedz

O 15:19, dnia 2008-08-30 Basia napisał(-a):

Troche sie przestraszylam jak tak wszyscy mowia ze ta witamina B jest dla nas niedobra i zaprzestalam brania na jakies 2 tyg.

Nie jest niedobra, ale w nadmiarze, brana bez konsultacji z lekarzem, na swoje widzimisie. Zresztą jak branie jakiegokolwiek leku.

(bralam kompleks wit. B) no i zaczelo sie ... zajady, jakis ropny pryszcz i wczoraj znow zazylam witaminke B i przez noc zajady sie prawie zagoily i pryszcz znika.

ja też ją biorę kiedy mam opryszczkę bo bardzo pomaga i szybko po niej ginie.

stwierdzam ze to chyba jednak bardzo indywidualna sprawa. ja z tej wit. B jednak nie zrezygnuje.

oczywiście bo każdy robi ze sobą to co chce :>

pozdrawiam

ja również

robob

01.09.2008 11:50

Odpowiedz

Jeżeli chodzi o witaminy z grupy B ,to przy chłoniakach jest całkowity zakaz suplementacją wit. B12. Inne z tej grupy są dopuszczalne a np. B6 jest wskazana na podniesienie poziomu leukocytów.

joanna

28.05.2013 21:19

Odpowiedz

Tak wyciągam wątek.... Może wiecie coś więcej na temat? Sama chciałam zacząć brac wit B5, bo dosłownie tracę włosy. Podejrzewam, że zwyczajnie czegos brak mojemu organizmowi. Jestem 7 lat w remisji.