Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

trepanobiopsja - pytanie

Autor: dama pikowa • 13.07.2007 10:29 • 8 odpowiedzi

dama pikowa

13.07.2007 10:29

Odpowiedz
Mam pytanie - czy mieliscie pobierany szpik z jednego czy z dwoch kolcow biodrowych? Pytam, bo ja mialam pobierana z 1 (na poczatku leczenia w grudniu '06) i teraz inna lekarka na zastepstwie powiedziala, ze to nie dobrze, ze powinno sie pobierac z dwoch, bo ziarnica ma to do siebie, ze moze byc rozsiana miejscowo i to ze z jednego miejsca pobranego w szpiku nie wyjdzie, to o niczym nie swiadczy. (??!!)
Dodam, ze byla to mloda lekarka, a normalnie prowadzi mnie doktor z wiekszym doswiadczeniem....

Freed_y

13.07.2007 13:34

Odpowiedz

Mi zawsze "ciagneli" z dwoch stron, z tym ze z jednej tylko robili rozmaz z tego co pamietam.

ewu

13.07.2007 14:37

Odpowiedz
Wyhodowałam w sobie stopień IV B, z zajętym szpikiem kostnym. W czasie leczenia przeszłam trzy trepanobiopsje: pierwsza z prawej strony, w połowie leczenia druga z lewej strony, po leczeniu trzecia z prawej strony. Ot, tyle i tak, więc wychodzi, że trepanobiopsję miałam obustronną.

Marieta

13.07.2007 14:59

Odpowiedz
ja miałam pobierany szpik kilkakrotnie, ale zawsze do jednego badania z jednej strony,

marysia kotvica

13.07.2007 18:42

Odpowiedz

ja miałam na początku - tylko raz , tylko z jednej strony jako że szpik był czysty

dama pikowa

13.07.2007 21:22

Odpowiedz
dzieki za odpowiedzi. czyli jednak w wiekszosci z jednej strony za jednym razem.

Ania

10.05.2013 12:17

Odpowiedz
Właśnie dostałam skierowanie i mam kilka pytań.

1.Czy to boli?
2.Czy pobierają zawsze z kolca biodrowego czy np. z kości kręgosłupa też?
3.Czy istnieje możliwość paraliżu w przypadku wbicia się w kręgosłup?
4.Jakie dostaje się znieczulenie?
5.Jak wygląda samo badanie?

Wiem, że pytania może trochę głupie, ale strasznie się boję :(

Kaśku

10.05.2013 13:50

Odpowiedz

O 14:17, dnia 2013-05-10 Ania napisał(-a):

Właśnie dostałam skierowanie i mam kilka pytań.

1.Czy to boli?

No raczej nie ma co się oszukiwać że to badanie nie boli....ale da się przeżyć....mój lekarz określił go tak "to tak jak kopnięcie konia"

2.Czy pobierają zawsze z kolca biodrowego czy np. z kości kręgosłupa też?

Nie wiem co robią zawsze...wiem że mi pobrano z biodra (tzn z kolca biodrowego)

3.Czy istnieje możliwość paraliżu w przypadku wbicia się w kręgosłup?

Raczej chyba nie wbijają się w kręgosłup, zatem takiego ryzyka nie ma.

4.Jakie dostaje się znieczulenie?

Znieczulenie miejscowe....jesteś przytomna i wiesz co się wokół dzieje.

5.Jak wygląda samo badanie?

U mnie wyglądał to tak że musiałam położyć się na brzuchu. Odsłonić kość biodrową, podano znieczulenie, a potem pani wbiła mi taki metalowy szpikulec w biodro....no a potem ona tam tym poruszała...a ja gryzłam się w rękę żeby nie koncentrować się na tamtym bólu (-:

Ogólnie może nie brzmi to najciekawiej...ale w moim przypadku jakoś nie kojarzę tego momentu jako tragiczny....Głowa do góry...tylu z nas to przeżyło i jakoś żyjemy(-:

Wiem, że pytania może trochę głupie, ale strasznie się boję :(

Karina

10.05.2013 17:06

Odpowiedz

Mialam trepanobiopsje 3 razy, za kazdym razem z innej strony.